Napóra

Kolostorunk belső falain, a négyszögű udvarban találhatók a napórák. Miért is festették oda azokat?
Századokkal ezelőtt nem volt a mostanihoz hasonló modern óraszerkezet, az emberek a Nap állásához igazodtak. Az idők folyamán kialakult a Nap állásának mérése és időhöz kötése. Készítettek egy félkör alakú rajzot, közepére beiktattak egy rudacskát fából vagy drótból.

A Nap sugara ráesett a rudacskára, és árnyékát beosztották órarend szerint.

Mivelhogy reggel kelet felől süt a Nap, a rajzon jobb kéz felől – V órától X óráig mutatja a Nap árnyéka az időt.

A második a déli óra. A templom felőli oldalon délelőtt VII órától délután II óráig jelzi a Nap árnyékát.

A harmadik napóra – bal kéz felől – a délutáni időt mutatja: I órától este VI óráig.

Megjegyzem, hogy az időszámításban vannak eltolódások, ezért nem mutatja pontosan a több mint kétszáz éves napóra a mostani időt helyesen. Még egy másik oka is van: az óra közepén levő rudacska az idők folyamán kilazult, kiesett a falból. Az azt visszahelyező kőműves, nem biztos, hogy helyesen állította vissza.

A mi kolostorunk napóráin évszámok vannak. Az elsőn 1770, amely az épület ezen oldalának újjáépítését jelenti. A második napórán 1779, az épület mostani formában való átépítésének dátuma látható. Néhány betű kíséretében a következő római számok olvashatók: REN. MCMXLII, vagyis „Jav. 1942″. Ez a dátum az 1940-es földrengés utáni általános renoválás éve. A harmadik napórán ugyancsak látható dátum: 1770 – REN. 1877. Ebben az évben építették újra a kolostornak ezt a részét. A napórában különleges rajzok vannak, amelyeket zodiákus (gör. zodiacus) jegyeknek neveznek, a zodiákus jegyeket pedig az egyes hónapokhoz csatolt csillagképről nevezték el, amelyek a következők: Kos, Bika, Ikrek, Rák, Oroszlán, Szűz, Mérleg, Skorpió, Nyilas, Bak, Vízöntő, Halak. Ezeket a zodiákus jegyeket magyarázva alkotják mai értelmezők a horoszkópot. Jókat mondanak, csak legyen, aki elhiggye!

error: Content is protected !!